Att vara fodervärd

Jag söker fodervärdar som är intresserad och vill vara en del av kennel Lumi Lappis. För att vara aktuell som fodervärd vill jag helst att ni bor i Västernorrland eller närliggande län. Ni ska också vara villig att ha en god och nära kontakt med mig. Ni ska hålla hunden i god kondition och pälsvård. Önskvärt är att ni är villig att ställa ut hunden på utställningar, alternativt att jag ställer ut hunden. Jag kommer också vilja att hunden hälsotestas (höftled- och armbågsröntgen, ögonlysning, eventuellt gentest av pra och pompes, progesterontest) och utföra alla vaccinationer som krävs. När hunden är kring 1,5-2 år kan jag komma att vilja att hunden gör ett BPH (beteende och personlighetsbeskrivning). Önskvärt är såklart att ni har intresse och möjlighet av att göra hälsotest, BPH osv, men att jag som uppfödare står för kostnaderna.

 

Vad innebär det att vara fodervärd: 

Ni som är fodervärd får en hund av mig att husera och ta hand om. Den kommer att bo hemma hos er och agera som eran egen hund, där det är ni som tar de dagliga besluten om uppfostran och annat. Ni behöver inte betala för själva inköpet av hunden, men det är ni som står för en försäkring och vaccinationer. Ni står också för alla kostnader som det medför att inneha en hund, som foder, utrustning osv. De kostnader som tillkommer för att jag ska kunna avla på hunden, tex, höftled- och armbågsröntgen, gentestning, progesteronprov, ultraljud osv. står jag som uppfödare för.

 

Tik på foder:

Meddela mig första dagen som tiken går in i löp (blir ca 2 ggr per år) Detta för att jag ska kunna planera inför parning. Ska ett progesteronprov göras vid hundens löp kommer detta ske hos veterinär ca 10 dagar in i löpet. Det kan behövas göras 2st progesteronprov med två dagars mellanrum. Om ni är intresserade av att följa med att para så kan det finnas möjlighet till detta. Annars så hämtar jag upp tiken för parning och återställer den till er efteråt. När tiken konstaterats dräktig så flyttar tiken hem till mig ca 2-3 veckor innan beräknad valpning, och stanna hos mig tills dess att valparna är 8 veckor. Därefter flyttar eran hund hem igen. På en tik har jag rätten att ta två valpkullar.

 

Hane på foder:

På en hanhund har jag rätt att ta uppemot 6 parningar på eran hund innan den går över i eran ägo, eller senast 5 år efter det att ni tog den på foder. Om er hanhund inte ställs ut så måste jag åka in och göra en testikelstatus hos veterinär när hunden passerat 6 månader. 

Vid parning så hämtar jag antingen upp hunden hos er för parning och återställer den direkt efteråt, och i vissa fall kan parningen göras hemma eller i närheten av där ni bor. 

 

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt: 

Det innebär att du köper hunden för halva dess värde och att den andra halvan avbetalas genom att jag som uppfödare innehar avelsrätten och får nyttja denna. För en tik gäller det en valpkull med minst en överlevande valp och för en hanhund innebär det tre valpkullar med minst en överlevande valp per kull. När avtalet är uppfyllt övergår samtliga rättigheter (avel) till dig som köpare/ägare.