Kennel Lumi Lappis ligger ute på landet, beläget på en liten gård i byn Norrflärke utanför Örnsköldsvik i Västernorrlands län. Här finns uppfödning av Finska Lapphundar. Min målsättning är att bedriva uppfödning småskaligt med en-två valpkullar per år och ibland vartannat/vart tredje år. Lumi Lappis föder upp hundarna i hemmiljö. 


Hela mitt liv har bestått av djur. Jag är född och uppvuxen på en stor gård utanför Örnsköldsvik, där vi hade uppfödning av lamm av köttras. På gården hade vi också hästar, höns, kalkoner, ankor, kaniner, hundar och katter. När jag flyttade hemifrån skaffade jag min första egna hund, en golden retriever. Med min första hund väcktes intresset för utställning, lydnad, apportering och viltspår. 2017 skaffade jag min första Finska lapphund, Kiro. Förälskade mig i honom och rasen, och några år senare hade jag utökat med två tikar, Lumi och Pinja.


Mitt engagemang och intresse för hundar är stort, och en stor del av min vardag handlar såklart om dem. Vi tränar och tävlar främst i Nosework, men också lydnad, viltspår, sök och utställning. Under hösten 2021 läste jag Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning.


Kenneln fick namnet Lumi Lappis efter min första Finska lapphunds tik, Brickebos Una “Lumi”. Lumi betyder snö på finska och i kenneln starten på min uppfödning. Det kändes också självklart då vinter är en av mina favorit årstider. Då vi var boende i Marsfjäll, södra Lapplandsfjällen tillkom Lappis. Lappi betyder Lappland men också som ett smeknamn på lapphundarna.